Autóipari EDI alapok / Szótár

Itt találja az autóipari elektronikus adatcsere (EDI) legfontosabb fogalmait. További információért keressen fel minket bátran e-mail címünkön, vagy telefonon +36 / 23 / 504 – 847!

Autóipar EDI

Az AS2-től az XML-ig

 • AS2

  Az AS2 (Applicability Statement 2) az üzleti partnerek közötti elektronikus adatcsere egy átviteli protokollja, mely a szabványosított S / MIME tartalmú HTTP protokollon alapul.

 • ASN

  Az ASN (Advanced Shipping Notice) a folyamatban lévő szállításokról értesít. Az ASN általában a szállítás időpontjáról és a szállítmány jellemzőiről ad tájékoztatást, hogy az ügyfél fel tudjon készülni a szállítmány átvételére. Ez a lépés a just-in-time folyamatok egy fontos eleme. Kivitelezhető például az EDIFACT DESADV üzenettel, vagy a VDA 4987 és az X12 EDI 856 szabványokkal.

 • CAD / CAM

  CAD (Computer-Aided Design) és CAM (Computer Aided Manufacturing) fájlokat a nagy precizitást igénylő terméktervezésre, -modellezésre és -létrehozásra használják. A CAD és CAM fájlok az EDI segítségével elektronikus és automata formában küldehtőek el.

 • CALDEL

  A CALDEL (Call Delivery) egy ODETTE által definiált EDI üzenet, amely az EDIFACT DELJIT (Delivery Just-in-time) szabványon alapul. A futószalagra történő just-in-time szállításokhoz szükséges, rövid távú szállítási utasításokat tartalmaz.

 • CCF

  A CCF egy EDI alapú elszámolóközpont, amelyet a TELEDIN üzemeltet. A szolgáltatást kifejezetten az autóipar és a kiskereskedelem számára fejlesztették ki. Kapcsolatot biztosít a legfontosabb VAN-okhoz és az összes jelenleg használatos EDI szabványt támogatja: EDIFACT, ODETTE, VDA X12, valamint az ERP és WMS-szolgáltatók által használt XML üzenettípusokat (XML, IDoc, pozicionált szövegfájl, csv) is.

 • DELFOR

  A DELFOR (szállítási előrejelzés és ütemezés) egy EDIFACT üzenet, melyet a megrendelési folyamatok során használnak az autóiparban. Segítségével az OEM (Original Equipment Manufacturer) elküldheti beszállítójának a szállítási határidőket, az ütemezési információkat, a mennyiségeket, a csomagolást és a szállítás egyéb szempontjait érintő információkat.

 • DELJIT

  A DELJIT (Just-in-time szállítás) egy EDIFACT üzenet, amely a szállítót a szállítás pontos sorrendjéről és a just-in-time ütemezés követelményeiről értesíti. A szállítási ütemezés üzenetet (DELFOR) egészíti ki. Ennek az üzenetnek a használata megkönnyíti a JIT (Just-in-time) kézbesítés gyakorlatát, mivel a gyártók számára egy olyan mechanizmust biztosít, mellyel 24 órás időtartamra adhatnak ki precíz szállítási ütemezési utasításokat, gyakrabban, mint egy általános szállítási ütemezés üzenettel. Ez lehetővé teszi a szállítás napi tervezését a heti tervezési ütemtervekkel szemben.

 • DESADV

  A DESADV (DESpatch ADVice) egy az ASN-hez hasonló EDIFACT üzenet, amelyet a beszállító küld a gyártó felé az anyagok és alkatrészek fizikai szállításáról. A gyártó általában még azelőtt kézhez kapja, hogy az áru fizikailag megérkezett volna a raktárba vagy az összeszerelő sorra. Az üzenet így lehetőséget biztosít a gyártó számára kirakodási kapacitása és termelése hatékony megtervezésére.

 • EDI

  Az EDI, elektronikus adatcsere, a struktúrált üzleti adatok automatikus átvitele vállalati számítógépes rendszerek között. Az autóiparban az EDI egy nélkülözhetetlen technológia a feszesen tervezett szállítások és a rendkívül hatékony gyártási ütemtervek megvalósításához.:

   

 • EDIFACT

  Az EDIFACT (United Nations/Electronic Data Interchange for Administration, Commerce and Transport) az Egyesült Nemzetek által a nemzetközi kereskedelem támogatására kifejlesztett nemzetközi EDI szabvány. Széles körben használják a kiskereskedelemben és az autóiparban is az üzleti partnerek közötti globális együttműködés elősegítésére.

 • ENGDAT

  Az ENGDAT (Engineering Data Message) egy EDI szabvány, amelyet CAD (Computer-Aided Design) fájlok elektronikus cseréjére használnak.

 • ERP

  ERP (Enterprise Resource Planning) egy a belső üzleti folyamatok és erőforrások integrálását szolgáló rendszer. Segít az ügyfelek jobb megértésében, a gyártás hatékonyabbá tételében és a minőségi termékek pontos és megfizethető szállításában.

 • eXite

  Az eXite egy EDITEL által nyújtott EDI szolgáltatás. Olyan átfogó EDI megoldásokat foglal magába, mint például EDI Kommunikáció, EDI Integráció, elektronikus számlázás, Digitális archiválás, Business monitoring és Web EDI megoldás.

 • FTP

  Az FTP (File Transfer Protocol) egy kliens-szerver protokoll, amely két kommunikációs csatornára támaszkodik a kliens és a kiszolgáló között. Ez egy olyan régi protokoll, amelyet döntő fontosságú biztonsági alkalmazásokhoz már nem szabad felhasználni. Az FTP / S azonban egy olyan biztonsági kiterjesztés, amely egy SSL / TLS biztonsági réteggel egészíti ki a FTP protokollt.

 • HTTP

  A HTTP / HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol / Secure) egy kérés-válasz protokoll webalapú kommunikációhoz, amely szintén támogatja az SSL / TLS biztonsági kiterjesztést. Ez a B2B kommunikációs protokollok, mint például az AS2 vagy a WS-SOAP alapja.

 • INVOIC

  Az INVOIC (számla) egy olyan EDIFACT üzenet, amellyel számlázási információkat lehet az ügyfél és a szállító között kicserélni.

 • JIS

  A JIS (Just-in-sequence) egy leltározási stratégia, amely a JIT (just-in-time) folyamatot segíti elő. Segítségével az összeszereléskor az alkatrészek és tartozékok pontosan (megfelelő sorrendben) érkeznek a gyártósorra. A JIS-folyamatok jelentősen növelik a termelés hatékonyságát és a termelékenységet. Megvalósulásuk a szállítási és ütemezési információk cseréjének nagy pontosságát igényli, mely általában az EDI segítségével érhető el.

 • JIT

  A JIT (Just-in-time) egy készletezési stratégia, amelyet a japán autógyártó, Toyota fejlesztett ki az 1970-es években. A JIT folyamatok segítségével az alkatrészeket pontosan akkor szállítják az összeszerelő gépsorokra, amikor a gyártási folyamat azt megkívánja, így kerülve el a készletezés és a tárolás szükségességét.

 • OEM

  Az OEM (Original Equipment Manufacturer) azokat a gyártókat jelenti az autóiparban, akik a befejezett végterméket gyártják és forgalmazzák, mint például a Škoda Auto, a Volkswagen, a BMW, a Mercedes-Benz, a TPCA, a KIA, a Jaguar Land Rover (JLR), stb.

 • ODETTE

  Az Odette (the Organization for Data Exchange by Teletransmission in Europe) egy páneurópai együttműködés és szolgáltató platform, amely az egész autóipari hálózatot kiszolgálja. A hálózat célja, hogy összehozza az ellátási lánc és a technológia szakembereit szabványok, best practice gyakorlatok és a gépjárműipar működését támogató szolgáltatások kialakítása érdekében. Az ODETTE számos szabványosított autóipari EDI üzenetet hozott létre, amelyeket széles körben használnak az ágazatban.

 • OFTP

  Az OFTP (Odette File Transfer Protocol) egy 1986-ban létrehozott protokoll, amelyet elsősorban az autó- és a gyártóiparban használnak az EDI kommunikáció során.

 • OFTP2

  Az OFTP2 (Odette File Transfer Protocol 2) protokollt 2007-ben írták kifejezetten az üzleti dokumentumok interneten, ISDN és X.25 hálózatokon történő biztonságos cseréjére, további lehetséges biztonsági kiegészítésekkel. Az OFTP 2 egy VAN (Value Added Network) segítségével pontpont vagy közvetett kapcsolatként is működhet.

 • POP3

  A POP3 (Post Office Protocol 3) az e-mailek fogadására szolgáló szabvány protokoll legújabb verziója.

 • RECADV

  A RECADV (RECeiving ADVice) egy olyan EDIFACT üzenet, amely kifejezetten az áruátvételi elismervény küldésére szolgál. Ez az üzenet különösen nagy segítséget nyújt a szállítónak a számlák kiállításához, amelyeknek a RECADV a legpontosabb információforrása.

 • SFTP

  Az SFTP (SSH File Transfer Protocol) egy olyan hálózati protokoll, amely a fájlok hozzáférését, átvitelét és kezelését biztosítja a SSH-n keresztül.

 • TIER 1

  TIER 1 (szintű) beszállító olyan gyártókat jelent, akik közvetlenül az OEM-kkel állnak üzleti kapcsolatban. Ezek például olyan nagyvállalatok, mint a Bosch, a BASF,….

 • TIER 2

  Míg a TIER 1 beszállítók bizonyos részegységek és berendezések gyártását végzik, általában nem ők állítják elő ezeknek a részegységeknek az elemeit, hanem a TIER 2 beszállítóktól szerzik be azokat. A TIER 2 beszállítók a TIER 1 szállítókkal állnak közvetlen üzleti kapcsolatban. Bizonyos esetekben a TIER 2 beszállítók TIER 1-ként szolgáltatnak, és közvetlenül az OEM-nek szállítanak termékeket.

 • TIER 3

  Az ellátási lánc végén vagy elején álló beszállító általában olyan nyersanyagok, mint például az acél bitzosításával fogalkozik. Az ellátási lánc összetettségétől függően ez egy TIER 3 vagy TIER 4 beszállító.

 • TRADACOMS

  A Tradacoms egy korai szabvány az EDI számára, és elsősorban az Egyesült Királyságban használták.

 • VDA

  A VDA, a Gépjárműipari Szövetség Német Szövetsége (VDA = Verband der Automobilindustrie) több mint 620 olyan vállalatot fog össze, amelyek a Német Szövetségi Köztársaság gépjárműiparában tevékenykednek. A tagok három gyártó csoportra tagolódnak: gépjárműgyártók, autóipari beszállítók, valamint a pótkocsik, speciális szervek és buszok gyártói. A VDA jelenleg mintegy 35 munkacsoporttal rendelkezik, amelyek egyes esetekben saját albizottságot és adhoc munkacsoportokat is létrehoznak.

 • VDA4905

  A VDA4905 egy szabványosított EDI üzenet, mely a termék lehívására vontkozó utasítások átadására szolgál az OEM-től a szállító felé. Lieferabruf német nyelven.

 • VDA4915

  A VDA4915 egy szabványosított EDI üzenet az alkatrészek részetes lehívására az OEM-től a szállító felé, az úgynevezett Feinabruf német nyelven. A VDA4915 / 2 egy standardizált EDI üzenet az alkatrészek lehívására, mely a DELINS (Delivery instruction) ODETTE üzeneten alapul.

 • Web EDI

  A Web EDI egy költséghatékony megoldás a kis és közepes beszállítók számára a gyártókkal folytatott EDI üzenetek cseréje. Az OEM-ek számára pedig ideális megoldás az üzleti partnerek EDI-n keresztül történő összekapcsolására, a szállító méretétől függetlenül.

 • X.12

  Az X.12 egy olyan EDI szabvány, amelyet a szabványügyi szervezet, Akkreditált Szabványügyi Bizottság X12 (más néven ASC X12) minősített és melyet széles körben használnak az Egyesült Államokban.

 • XML

  Az XML (Extensible Markup Language) egy a business-to-business kommunikációban használt adatformátum.

Contact Icon

További információ? Keressen fel minket!

Contact EDITEL

Hernádi Gábor
Sales Manager

Kérjük, aktiválja a cookie-kat a böngésző beállításaiban, hogy a weboldal teljes tartalmát el tudja érni.
Jelenleg elavult böngészőt használ, mely biztonsági hiányosságokhoz és csökkentett felhasználói élményhez vezethet.
Hogyan frissítheti egyszerűen böngészőjét.